Veszprémiek Európa pályáin

2017.05.07. Vissza

A Veszprémi Tollaslabda Egyesület fennállásának első – és rögtön igen eredményes – nemzetközi szereplését tudhatja maga mögött, a belgiumi Wezembeek Open elnevezésű tornán való részvétellel.

Veszprémiek Európa pályáin

A Wezembeek Opennek egy Brüsszelhez közeli kis település, Wezembeek-Oppem adott otthont. A Brüsszeli Nemzetközi Tollaslabdaklub (Brussels International Badminton Club) első nemzetközi versenyét 2017 május 6-án rendezték a belgiumi viszonylatban átlagos, a magyar körülményekhez képest viszont kiemelkedő tízpályás csarnokban.

A száz körüli nevező 14 országból érkezett, és egynemű- valamint vegyespáros versenyszámokban mérte össze tudását, öt különböző kategóriában. A belga rendszerben a versenyzők minden versenyszámban a korábban elért eredményeik szerint hat különböző (A, B1, B2, C1, C2, D) kategóriába sorolhatók, amelyek közül az A az abszolút elit játékosokat jelenti.

A ködösen induló, de váratlanul (és szokatlanul) napossá forduló nap a vegyespáros számokkal kezdődött, amiben a két kiutazó veszprémi Holczinger András és Szentpéteri Gábor, és a külföldön élő, veszprémi színekben játsszó Majercsik Lívia egy-egy helyi erővel vállvetve vetette bele magát a küzdelmekbe.

Holczinger és belga párja Kristel Vanden Berge a C2 kategóriában egy bíztató kezdés, egy nyert mérkőzés után a második páros által állított akadályt már nem tudta venni, így később hiába nyerte csoportja harmadik mérkőzését, csoport másodikként nem jutott tovább.

Szentpéteri szintén belga társával, Gwendoline Dopchie-vel ugyanebben a kategóriában nem tudott meccset nyerni, így neki is elúszott a továbbjutás lehetősége.

Annak ellenére, hogy a fiúk először találkoztak vegyespárjukkal és olykor nyelvi nehézségek is akadályozták a gördülékeny kommunikációt, izgalmas és lendületes meccseket láthatott a belga közönség tőlük.

A lassan helyivé avanzsáló Majercsik a flamand Marco Lisivel az oldalán a C1-esek mezőnyében állt pályára, és egy magabiztos két szettes győzelem után a torna esélyeseivel már nem bírt el, így hiába nyerte utolsó mérkőzését, meg kellett, hogy elégedjen az ezüst éremmel, azaz a második helyért járó üvegtrófeával.

A délután beköszöntével érkezett el mindhárom játékosunk legkedvesebb száma, hiszen Holczinger és Szentpéteri egymás oldalán, Majercsik pedig megszokott női párjával vethette bele magát az egynemű páros küzdelmekbe.

Holczingerék a magyarországi alacsony rangsorolásuk miatt automatikusan a D kategóriába kerültek, és félő volt, hogy különösebb erőfeszítés nélkül nyerik majd a tornát. A kategóriának azonban akadt rajtuk kívül egy másik fekete lova is, az ázsiai származású, de belga nemzetiségű Hyun Heyninck és Vinh Quang Truong páros személyében, akik egy nagyon színvonalas, fordulatos, olykor idegeken táncoló, három szettes mérkőzésben maradtak alul a mieinkkel szemben, akik a maradék meccsüket könnyedén hozva hozták el a torna bajnoki trófeáját.

Majercsik azzal a belga Lucile De Timaryval az oldalán indult a B kategória női páros küzdelmeinek, akivel már korábban is szép eredményeket ért el, lassan kezdenek összeszokott párosnak számítani. A kategória meglepetése mindenképp a nagy esélyesnek számító holland-román duó, Foske Lof-Liliana Bordeianu kihullása volt, akiket a magyar érdekeltségű páros is simán vert, a meglepetés kombinációval felálló belga Jonckers-Moens kettős azonban megállíthatatlannak bizonyult, így a nap végére Majercsik a második ezüstjét gyűjthette be.

A tornának volt még egy magyar résztvevője, Kerekes András, aki mind a vegyespáros B kategóriáját (a holland Foske Loffal), mind a férfi páros C1 kategóriáját (a német David Sadelivel) megnyerte, így a magyarok végül három bajnoki címmel és két ezüsttel mehettek haza.

A veszprémi különítmény az egésznapos megpróbáltalásoknak stílszerűen egy pohár belga sörrel tett pontot a végére, ami, reményeink szerint, nem az utolsó alkalom volt, hogy nemzetközi megmérettetésen koccintanak a fiúk-lányok.

Még több képet találtok a galériában

kedvcsináló